Kukurydza z masłem szałwiowym z chili

Kukurydza z masłem szałwiowym z chili

Gotowana kukurydza to mój przysmak z dzieciństwa. Pamiętam jak z mamą, chodząc po Domach Centrum w Warszawie zatrzymywałyśmy się w KFC na kukurydzę z masłem i solą. To było niezapomniane przeżycie, wspominam do dziś. Od tamtego czasu uwielbiam zjeść złocistą kolbę w tradycyjnej wersji, lecz dziś proponuję małe urozmaicenie. Masło do kukurydzy nie musi być prosto z kostki. Ja dodałam posiekaną papryczkę chili, listki szałwii i sok z limonki. Pycha!

Zdjęcie - Kukurydza z masłem szałwiowym z chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kukurydza z masłem szałwiowym z chili składniki:
  • 2 kukurydze cukrowe
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 10 listków świeżej szałwii
  • ¼ papryczki chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
przygotowanie:

Do masła wrzucam posiekane listki szałwii, posiekaną drobno chili, dodaję sok z limonki oraz sól. Wstawiam gotowe masło na 30 minut do lodówki.

Kukurydzę wkładam do zimnej wody i gotuję ok. 8 minut od zagotowania.

Polecam zgrillować ugotowaną kukurydzę ok. 2 minuty z każdej strony.

Na gorącą kukurydzę układam kawałki masła.

Zdjęcie - Kukurydza z masłem szałwiowym z chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kukurydza z masłem szałwiowym z chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów