Kuchnia Turecka II. Lahmacun.

Kuchnia Turecka II. Lahmacun.

Zdjęcie - Kuchnia Turecka II. Lahmacun. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wracamy do kuchni Tureckiej. Dziś drugi, z trzech przepisów przygotowanych dla Tripsta.pl z okazji akcji "Europa od kuchni". Tym razem tzw. turecka pizza - drożdżowy, cieniutki placek na cienkim cieście, z farszem z mielonej jagnięciny. Już kiedyś, jeszcze pracując w Norwegii przygotowywałam tą pizzę, co prawda oszukaną nieco, bo zamiast jagnięciny było mielone 'co wpadło' ;) Ale zawsze smakowało nam to danie niezmiernie. Dziś oryginalnie, z jagnięciną. Warto.
Gdy zainspirowana akcją, zaczęłam czytać i oglądać zdjęcia potraw rodem z Turcji, coraz bardziej przekonuję się do tej kuchni. Jest f a n t a s t y c z n a! Dużo warzyw, szczególnie bakłażana, którego u w i e l b i a m, sporo mięsa (jagnięcina i baranina), bogactwo przypraw i te s ł o d y c z e ... Ale o słodyczach następnym razem :)
Gdybyście przypadkiem nabrali na Turcję… apetytu :), bilety możecie sprawdzić np. tutaj - klik.


Zdjęcie - Kuchnia Turecka II. Lahmacun. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W następnym poście z serii tureckiej - zapraszam na deser :)
Będzie klasyka.


Zdjęcie - Kuchnia Turecka II. Lahmacun. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kuchnia Turecka II. Lahmacun. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Lahmacun, cienka pizza turecka. /inspiracja - ten przepis. Porcja na cztery cienkie pizze./
Ciasto do pizzy:
350 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki suszonych drożdży instant, 250 ml ciepłej wody, 2 łyżki oliwy extra vergine
Farsz:
1/2 kg mielonej jagnięciny, 2 ząbki czosnku,drobno posiekane, pęczek świeżej pietruszki, 2 łyżeczki soli morskiej, świeżo mielony kolorowy pieprz, do smaku, szczypta pieprzu Cayenne, 1 nieduża cukinia, starta na tarce na grube wióra, 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej, 
cytryna, do skropienia

Najpierw przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i drożdże, mieszamy. Robimy wgłębienie i stopniowo wlewamy ciepłą wodą, mieszając, aż zacznie łączyć się z mąką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką - powinno być miękkie i elastyczne. Smarujemy gotowe ciasto odrobiną oliwy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min 1h.
Zmieloną jagnięcinę mieszamy z czosnkiem i posiekaną pietruszką (połowę pietruszki zostawiamy do posypania gotowej pizzy).
*Uwaga! W oryginalnym przepisie nie podsmażamy mięsa przed wyłożeniem go na placek. Niestety, mój piekarnik starej daty ma tylko dolną grzałkę, bałam się że mięso będzie surowe, i przed zrobieniem farszu, przesmażyłam je chwilę na oliwie z oliwek, z solą i pieprzem.
Startą cukinię odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy do mięsa. Dodajemy posiekaną czerwoną paprykę, doprawiamy pieprzem Cayenne.
Z gotowego ciasta formujemy cztery porcje, każdą kulkę ciasta krótko wyrabiamy ręką. Formujemy na blasze podsypanej mąką cieniutki placek, nakładamy 1/4 farszu, równo go rozprowadzamy.
Pieczemy ok 8 minut w temp 180 st. C - aż spód i brzegi pizzy nabiorą złotobrązowego koloru.

Podajemy skropione ćwiartką cytryny, posypane natką pietruszki, z jogurtem naturalnym, lub sosem czosnkowym / ziołowym na bazie jogurtu.

Smacznego!

Zdjęcie - Kuchnia Turecka II. Lahmacun. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów