Kuchnia Turecka I. Imam Bayildi.

Kuchnia Turecka I. Imam Bayildi.

Zdjęcie - Kuchnia Turecka I. Imam Bayildi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś ciut inaczej - pierwszy z trzech przepisów dotyczących kuchni T u r e c k i e j . A powiem Wam moi drodzy, że to wcale nie koniec nowości… ;-)
"Europa od Kuchni" - akcja organizowana przez Tripsta.pl - portal będący zarówno internetowym biurem podróży jak i wyszukiwarką lotów.


Zdjęcie - Kuchnia Turecka I. Imam Bayildi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zostałam zaproszona do współpracy, i z radością się na nią zgodziłam :) Ciężko jest znaleźć tematykę, bardziej adekwatnie nadająca się na Kulinarne Podróże.
Turcja właśnie - idzie na 'patelnię' jako pierwsza, rozpoczynając tym samym cykl poradnikowy „Europa od kuchni". W każdym miesiącu zaprezentowane zostanie jeden kraj wraz z charakterystyczną dla niego kuchnią, będą przepisy, zdjęcia i inspiracje. Znajdziecie ja zarówno u mnie, jak i na blogowej części Tripsty - klik.
Pomysł mi się podoba. Bardzo.


Zdjęcie - Kuchnia Turecka I. Imam Bayildi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Bo … zainteresowanie 'innymi' kuchniami wzrasta!
Naprawdę, jeszcze parę lat temu, gdy zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, większość orientalnych produktów i przypraw była w Katowicach trudno dostępna - przyprawy przywoziłam z wypraw, na samej górze wypchanego do granic możliwości plecaka… :)
Teraz wszystko jest na wyciągnięcie ręki, trzeba tylko wiedzieć co i jak.
Z przykrością muszę wyznać, że w Turcji n i e byłam, niestety. I szczerze mówię, że specjalistką w dziedzinie tejże, nie jestem. Ale poczytałam, w Turcji też był mój P., i kilkoro znajomych Turków mamy też. Więc jakiś obraz z tych elementów się wyłania, i obraz ten jest naprawdę fantastyczny! Przy najbliższej okazji lecimy do Stambułu - mamy tam znajomych (poznanych note bene jadąc na stopa w Izraelu...) i dobrego znajomego z Couchsurfingu. Pojedziemy :)
A tymczasem, przepis, który z racji mojej wielkiej i powszechnie znanej miłości do b a k ł a ż a n ó w, musi, zwyczajnie m u s i się tutaj znaleźć. Bardzo w moim stylu, proste smaki, połączenia idealne.
Polecam!
Ps. A dla zainteresowanych, bilety do Turcji, możecie sprawdzić np. tutaj - kilk.


Zdjęcie - Kuchnia Turecka I. Imam Bayildi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Imam Bayildi /czyli bakłażan faszerowany pomidorami/
2 bakłażany, 3 - 4 łyżki oliwy extra vergine, 1 puszka dobrej jakości pomidorów / użyłam koktajlowych /*, 3 ząbki czosnku, drobno posiekane, 1 łyżeczka kuminu, sól i świeżo mielony pieprz, do smaku, natka pietruszki, posiekana, 1 cytryna pokrojona w cieniutkie plasterki

(* W sezonie polecam wykorzystać 2 - 3 świeże, pyszne pomidory :) Zimą, lepsze są te z puszki, najlepiej włoskie, dobrej jakości. )

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Bakłażany przecinamy na połówki, nacinamy w kratkę ostrym nożem, wydrążamy zostawiając ok 1 cm miąższu przy skórce. Wydrążone połówki smarujemy oliwą, wkładamy na kratkę do piekarnika, pieczemy po 5 - 8 minut z każdej strony, aż lekko zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Wydrążony miąższ z bakłażanów siekamy, solimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy 10 minut, aż bakłażan będzie miękki i nabierze złotobrązowego koloru. Dodajemy czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Następnie na patelnię wykładamy pomidory, dodajemy połowę posiekanej pietruszki ( resztę zostawimy do posypania gotowych bakłażanów ), doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.
Redukujemy sos na dość dużym ogniu - powinien wyraźnie z g ę s t n i e ć.
Podpieczone wcześniej połówki bakłażana układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lub w formie żaroodpornej ( piekłam na blasze ). Każdą wypełniamy nadzieniem z pomidorów, na wierzchu układamy cieniutki plasterek cytryny. Zapiekamy ok 15 - 20 minut, aż bakłażany będą zupełnie miękkie.

Podajemy posypane pozostałą natką pietruszki.
Pyszne zarówno na gorąco, jak i po kilku godzinach, na zimno.


Smacznego!



Zdjęcie - Kuchnia Turecka I. Imam Bayildi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kuchnia Turecka I. Imam Bayildi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów