Kuchnia light: Bakłażan nadziewany kaszą kus kus


Bakłażana przyrządzonego w ten sposób widziałam na którymś z włoskich blogów – nie jestem w stanie podać źródła – ogólnie pomysł nie jest mój. Proporcje dobrałam wg własnego smaku i uznania. Danie naprawdę bardzo smaczne i lekkie. Polecam!
SKŁADNIKI:
1 duży bakłażan
5 suszonych pomidorów
4 suszone morele
3 łyżki natki pietruszki
1 jajko
100 g kaszy kus kus
sok z cytryny
parmezan
Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką zostawiając ścianki o grubości 1 cm, miąższ zachować. Wydrążonego bakłażana skropić lekko sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
Pietruszkę, pomidory, morele i miąższ bakłażana zmiksować blenderem.
Kus kus zalać gorącą wodą i odczekać 5 minut aż spęcznieje.
Kus kus połączyć ze zmiksowaną masą, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem.
Wydrążonego bakłażana obficie wypełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć w natłuszczonym, żaroodopornym naczyniu.
Posypać startym parmezanem.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.

Polecam przepis na kuskus z kurczakiem WINIARY