Krupnik

Krupnik

Moja córka lubi krupnik i ja też. Ale ja korzenny, procentowy i pachnący miodem. Ów napój pamięta stare dzieje, dawne zabawy, swawole, śnieżne wieczory i zimne poranki. Na Podlasiu rozgrzewano się nim po kuligowych szaleństwach.

Zdjęcie - Krupnik   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krupnik** - "wódka pod szpontem ugotowana z miodem i pieprzem"***

300 g miodu z Podlasia

1/4 l wody

1/2 l spirytusu (dałam 250 ml)

1/2 laski wanilii

1/2 gałki muszkatołowej, świeżo startej

szczypta cynamonu

6 goździków

świeżo starta skórka z cytryny

Zagotowuję wodę z miodem i przyprawami. Gotuję przez kilka minut, przykrywam i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie przecedzam i ponownie zagotowuję. Wrzątek wlewam do ciepłego dzbanka, dolewam spirytus, mieszam, przykrywam. Zostawiam na moment, by się trochę napój przegryzł i podaję ciepły, pachnący, duszący.

Zdjęcie - Krupnik   - Przepisy kulinarne ze zdjęciamipodlaski miód z okolic Tykocina, najsmaczniejszy jaki jedliśmy

* źródło - "Kuchnia kresowa z Podlasia" Adriana Ewa Stawska wyd. DW Benkowski

**  krupnik na Podlasiu zwany jest również warenucha lub warzonka

*** cytat z "Łyków i kołtunów. Pamiętnika mieszczanina podlaskiego" z 1790r.

Kategorie przepisów