Krupnik z suszonymi grzybami

Krupnik z suszonymi grzybami
Zdjęcie - Krupnik z suszonymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik z suszonymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik z suszonymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik z suszonymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik z suszonymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 litry wody
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 10 suszonych kapeluszy podgrzybków
  • 10 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej
  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 gałązki lubczyku
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka oleju Kujawski lnianego z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie

W garnku umieszczamy żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i suszone grzyby. Wlewamy zimną wodę. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny, po czym gotujemy na małym ogniu przez godzinę.


Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. 


Do zupy dodajemy marchew, pietruszki, ziemniaki i kaszę. 

Gotujemy przez około 15 minut lub dłużej, aż warzywa i kasza będą miękkie. 


Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Krupnik nalewamy na talerze, kropimy olejem lnianym, posypujemy natką pietruszki.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Kategorie przepisów