Krupnik na rosole

Krupnik na rosole

Zdjęcie - Krupnik na rosole - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKrupnik na rosole.

Przepis na najlepszy, rozgrzewający krupnik na rosole w kilku prostych krokach.

Zupa krupnik na rosole z cielęciną, marchewką, cebulą, grzybami i ziemniakami. Przepis na najlepszy tradycyjny krupnik na kaszy gryczanej, jest lekkostrawny i oczyszczający. Wyjątkowy sposób na domowy krupnik.

Do krupniku można dodać podsmażone skwareczki z wędzonego boczku. Można go ugotować także na wieprzowinie z kostką lub na dróbkach z drobiu. Doskonale smakuje ugotowany na kurczaku albo na żeberkach. Ziemniaki do krupniku można ugotować oddzielnie i podać je do zupy okraszone podsmażoną na maśle cebulką.


Zdjęcie - Krupnik na rosole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Oto składniki i przyprawy na krupnik:

  • około 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 300-400g cielęciny z kością
  • 1 marchewka
  • 1 niewielka cebula
  • niewielki korzeń pietruszki i kawałek selera
  • 400g ziemniaków
  • 3-4 suszone grzyby
  • majeranek
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 1 ząbek czosnku roztarty z solą
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy, kilka ziarenek ziela i pieprzu
  • posiekana natka pietruszki
Krupnik na rosole:
Krok 1.
  • Marchew, korzeń pietruszki, selera i ziemniaki obrać - wrzucić do zimnej wody.
  • Cebulę obrać, przekroić na pół i przypiec na patelni bez tłuszczu.
Krok 2.
  • Z mięsa, przypraw i grzybów ugotować rosół (około 1,5-2 litry). Po koniec gotowania do wywaru dodać warzywa (bez ziemniaków) i gotować przez kolejne 20 minut.
  • Po tym czasie mięso, marchew oraz grzyby wyjąć z rosołu - mięso i marchew pokroić w kostkę, grzyby w paski.
  • Wywar starannie przecedzić, dokładnie odciskając pozostałe warzywa.
Krok 3.
  • Kaszę opłukać, osączyć, zalać około 1 szklanką wywaru i odstawić na 15 minut.
Krok 4.
  • Do gotującego się rosołu na powrót włożyć pokrojone w kostkę mięso, marchewkę, grzyby, kaszę i ziemniaki - gotujemy, aż kasza i warzywa będą gotowe. Na koniec krupnik doprawić czosnkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Przed podaniem krupnik posypać posiekana natką pietruszki lub koperkiem.
Mam nadzieję, że przepis na krupnik na rosole spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Cieszę się, że tutaj Jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)Zapraszam ślicznie do obserwacji profilu @moja_ksiazka_kucharska na Instagramie oraz na Facebooku.
Miłego gotowania!

Kategorie przepisów