Krupnik część 1

Krupnik część 1

Zdjęcie - Krupnik część 1 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaprawa korzenna do ,,krupnika,, jest zaczątkiem do powstania pysznej nalewki która doskonale rozgrzeje nas zimą. Będziemy potrzebować jeszcze miód i spirytus ale, o tym w kolejnym poście ... nalewka gości w naszym domu od wielu lat... i za każdym razem smakuje niesamowicie i jeszcze bardziej rozgrzewa Polecam 

zaprawa korzenna 

  • cynamon 3 g
  • goździki 1 g
  • imbir 3 g
  • gałka muszkatołowa 2 g
  • wanilia 1 laska
  • 150 ml spirytusu

 Nie użyłam zmielonych składników, starłam sama odrobinę laski cynamonu, gałki jedynie imbir był mielony, wydrążyłam nasionka z laski wanilii i dodałam goździki - wszystko utarłam jeszcze w moździerzu następnie zalałam spirytusem i przelałam do ciemnej butelki. Zaprawę tą odstawić na 14 dni w ciemne miejsce -wstrząsać co drugi dzień .

Przepis pochodzi ze starej książki Domowy wyrób Jan Cieślak książka z 1976r. 

Zdjęcie - Krupnik część 1 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów