Kruidnoten - minipierniczki holenderskie

Kruidnoten - minipierniczki holenderskie
Zdjęcie - Kruidnoten - minipierniczki holenderskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruidnoten - minipierniczki holenderskie

Witajcie :)

Ostatnio szukałam przepisu na maleńkie pierniczki pebernødder, ale przypomniały mi się bardzo podobne (czyli właśnie kruidnoten), które widziałam u Olki (klik). I całe szczęście, bo okazało się, że te holenderskie maleństwa są naprawdę pyszne. To takie pierniczki w wersji mini, na jeden chaps, chrupiące i błyskawiczne w przygotowaniu. Nie wymagają leżakowania ani przed, ani po pieczeniu. Jak znikną (a to się dzieje błyskawicznie) bez problemu można zrobić kolejną porcję. Normalnie namawiałabym Was na przygotowanie od razu podwójnej ilości, ale sama nie miałabym tyle cierpliwości, żeby kulać na raz dwa razy więcej. ;)

Składniki na ok. 45 sztuk: 115 g mąki tortowej
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
½ łyżeczki kakao
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g miękkiego masła
2 łyżki mleka
1 łyżeczka płynnego miodu

Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i sól). Dodać masło, miód i mleko. Krótko wyrobić ciasto - najłatwiej w malakserze.

Z ciasta formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Układać na blasze zachowując odstęp.

Piec 20 minut, wystudzić. Zjeść od razu lub przechowywać w puszce. ;)

Smacznego!

Zdjęcie - Kruidnoten - minipierniczki holenderskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów