Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy

Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy
Zdjęcie - Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche rogaliki z marmoladą mamy Wandy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 g zimnego masła lub margaryny PALMA
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • nadzienie (marmolada albo gęsta konfitura)
Przygotowanie

Drożdże utrzyj z cukrem i śmietaną. Mąkę przesiej do miski, dodaj masło i posiekaj dokładnie. Dodaj jajka, drożdże i wyrób elastyczne ciasto. Włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wykrawaj podłużne trójkąty, nałóż porcję nadzienia i formuj rogaliki. Możesz również wycinać kwadraty i robić trójkątne ciasteczka. Przed wstawieniem rogalików do piekarnika możesz posmarować je wodą i posypać grubym cukrem albo dopiero po upieczeniu posypać cukrem pudrem. W zależności od wielkości ciasteczek, piecz je od 15 do 20 minut w 180 st. C.


Historia przepisu z szuflady Mamy Wandy:

"To rogaliki, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Moja mama dostała je od swojej teściowej, która dostała je od swoich rodziców - piekarzy.

Teraz piecze się je na każdą dobrą okazję. A dobra okazja to zarówno wizyta rodziny jak i wycieczka za miasto. Dlatego są najlepsze, uniwersalne. Mimo upływu czasu. Tak samo dobre, ciągle przypominają te pieczone kilkadziesiąt lat temu. Dzięki nim każdy poczęstowany czuje się, jakby przenosił się w czasie. I to jest w nich piękne."

Kategorie przepisów