Kruche migdałowe rogaliki z kaszą manną

Kruche migdałowe rogaliki z kaszą manną

Pyszne kruche rogaliczki! Przepis pochodzi z blogu “Twoje&Moje”: wielbicielom drobnych wypieków polecam tam zajrzeć, autorka blogu prezentuje wiele ciekawych przepisów na ciasteczka. Ja korzystałam z kilku jej receptur i jak na razie nigdy się nie zawiodłam; nic więc dziwnego, że i przepis na migdałowe rogaliki okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasteczka są kruche i aromatyczne, a dodatek kaszy manny i zmielonych migdałów sprawia, że są wyjątkowo delikatne. Te kruche rogaliki zniknęły u nas w domu bardzo szybko, w zaledwie kilka godzin, tak że następnego dnia upiekłam je ponownie… Polecam!


Zdjęcie - Kruche migdałowe rogaliki z kaszą manną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (na ok. 30 sztuk):
· 230 g mąki pszennej· 1 łyżeczka proszku do pieczenia· 200 g miękkiego niesolonego masła (ja dałam 150 g masła, resztę uzupełniłam gęstym jogurtem naturalnym)· 90 g cukru· 1 jajko· 1 łyżka aromatu waniliowego· 100 g zmielonych migdałów (ja dodałam jeszcze ok. 50 g zmielonych rodzynek)· 80 g kaszy manny· cukier puder do posypania ciasteczek, ok. 4 łyżki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać jajko, aromat waniliowy i cały czas miksując dosypywać mąkę, a na koniec migdały i kaszkę (ja ucierałam i wyrabiałam ręcznie, a na sam koniec dodałam jogurt). Z ciasta formować ciasteczka w kształcie półksiężyców i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-17 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią. Jeszcze gorące posypywać cukrem pudrem. Kiedy całkowicie ostygną, posypać ponownie (ja posypałam tylko raz cukrem pudrem, gdy ciasteczka ostygły).

Kategorie przepisów