Kruche faworki z przepisu babci Krysi
            
 
Składniki
- 25 dkg mąki
 - 4-5 żółtek
 - 2 łyżki śmietany
 - kieliszek spirytusu (40 ml)
 - litr oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
 - cukier puder, cukier waniliowy
 
Przygotowanie Zagnieść mąkę, żółtka, śmietanę razem z kieliszkiem spirytusu na jednolitą masę. Można obtłuc gotowe ciasto wałkiem, żeby się napowietrzyło - dzięki temu, faworki będą bardziej kruche.
Ciasto trzeba odłożyć do lodówki na ok 30 minut. Potem należy je cienko wałkować, pokroić na równe paski i następnie na prostokąty. Każdy prostokąt ciasta trzeba pośrodku naciąć nożem i uformować/zawinąć faworki.
Faworki trzeba smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, w dużym garnku. Następnie trzeba je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Przepis jest autorstwa mojej kochanej babci Krysi - publikuję go, by zachować go od zapomnienia i podzielić się z Wami niezawodnym sposobem na przygotowanie pysznych faworków. Tłusty czwartek tuż tuż - warto wypróbować niezawodny sposób na zawsze udane faworki!