Kruche ciasto z serem i jagodami

Kruche ciasto z serem i jagodami

Zdjęcie - Kruche ciasto z serem i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na zakończenie sezonu jagodowego, mam dla was wyśmienite ciasto.
To połączenie słodkiego kruchego ciasta, delikatnego twarogu i kwaskowatych owoców.
Jagody z powodzeniem możecie zastąpić: porzeczkami ( przepyszne ! ), malinami, jeżynami.
Nie jest to tradycyjne ciasto kruche, bazujące na zimnym tłuszczu. To wersja dla leniuszków.
Wypróbujcie, bo warto !

Składniki:
( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę )

* 250 masła/margaryny
* 3/4 + 1/4 szklanki cukru
* 3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 jajka
* cukier waniliowy
* 250 g twarogu ( w kostce )
* 3 łyżki płatków owsianych górskich
* 1,5 szklanki jagód

Wykonanie:
Rozpuścić w rondelku 3/4 kostki masła/margaryny. Pozostawić do wystygnięcia.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko i przestudzony tłuszcz - wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody.

Odłożyć 1/4 porcji ciasta, resztą ciastem wylepić dno i boki tortownicy.

Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek.
Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto.

Do odłożonego ciasta dodać płatki owsiane - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto.
Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C.

Zdjęcie - Kruche ciasto z serem i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasto z serem i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów