Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
Natknęłam się na ten przepis kiedy szukałam jakiś fajnych wypieków z porzeczkami. Od razu wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę i się nie myliłam :) Ciasto jest genialne - kruchy spód, kwaśne porzeczki i słodka, delikatna beza na wierzchu. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 250g mąki
- 200g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 50g cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Nadzienie owocowe:
- 600g czerwonych porzeczek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
- 4 białka
- 200g cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając, aż uzyskamy lśniącą, sztywną pianę.
Przygotowanie całego ciasta:
Na kruchy spód wykładamy owoce, a na to rozsmarowujemy pianę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach, a następnie 10 minut w 60 stopniach z termoobiegiem. Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Gotowe!