Kruche ciasto z jabłkami i mango

Kruche ciasto z jabłkami i mango

Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie ten deser. Połączenie mango z jabłkami okazało się tak trafne, że postanowiłam je dopracować i stworzyć coś poważniejszego. Ciasto wyszło mi odrobinę za grube, ale to tylko dlatego, że chciałam zużyć całe, mogłam część zetrzeć na wierzch ale zbyt późno przyszło mi to głowy. Smakowo  wyszło bardzo dobrze. Mango doskonale się tu spisało, warunkiem jest jednak, że musi być bardzo dojrzałe i soczyste.

Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka

Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem  i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki.

Skłądniki na nadzienie:

  • 4 jabłka np.szara reneta
  • 1 dojrzałe mango
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 białka +1/2 szklanki cukru + 2 łyżeczki soku z cytryny+1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Mango obrać i pokroić w kostkę. Owoce wymieszać, posypać cynamonem. Wyłożyć je na ciasto. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Do sztywnej piany dodac sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i dokąłdnie wymieszać. Wyłożyć pianę na owoce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów