Kruche ciasto z jabłkam i malinami

Kruche ciasto z jabłkam i malinami

Dzień Mamy (to już jutro!) aż prosi się o słodki akcent!

Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkam i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co więc powiecie na kruche ciasto z jabłkami i malinami, zwieńczone chrupiącą kruszonką?

Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkam i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tego kleks bitej śmietanki i deser idealny gotowy!

Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkam i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkam i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Jajko, mąkę, cukier, jogurt, miękkie masło, sól i proszek do pieczenia zmiksuj krótko na grudkowateciasto. Oddziel 1/3, pozostałym ciastem wyłóż dno foremki do pieczenia (wysamarowanej wcześniej masłem) Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i zapiekaj przez 15 minut.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z cynamonem, malinami, sokiem z cytryny i cukrem.

Pozostawione ciasto połącz z mąką, cukrem zwykłym i waniliowym. Utrzyj palcami aby utrzymać okruchy-kruszonkę.

Na podpieczony spód wyłóż owoce, na wierzchu ułóż kruszonkę. Zapiekaj ok. 30-40 minut w temp. 180 oC, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka przyrumieniona.

Kategorie przepisów