Kruche ciasto z agrestem i pianą migdałową


- Wynik: 65
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Kruche ciasto z agrestem nie prezentuje się jakoś wybitnie - koloru brak, brzmi nawet powiedziałabym banalnie a przekonałam się o tym już nie raz, że zawsze znika jako pierwsze. Z pewnością jest to zasługa kwaśnego agrestu, który doskonale komponuje się ze słodką pianą bezową i kruchym ciastem.
Składniki- mąka - 300 g
- masło lub margaryna - 200 g
- cukier - 100 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- agrest - 2 szklanki
- jajka - 5
- cukier do bezy - 3/4 szklanki
- mielone migdały - 100 g
- cukier puder do posypania
Zimne masło posiekać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części (3/4 oraz 1/4). Większą część rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowaną formę o wymiarach 24x34 cm i wstawić do lodówki. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika przynajmniej na 2 godziny. Agrest umyć, osuszyć, obrać z korzonków. Rozłożyć owoce na cieście. Pianę z białek ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać również mielone migdały i wymieszać. Wyłożyć bezę na agrest i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Jeśli wierzch zbytnio się zrumieni można przykryć papierem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)