Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy

Jest kolejny już przepis podstawowy. Oznacza to, że możesz takie ciasto wykorzystać jako bazę pod np. tartę lub kruche ciasto z owocami np takie
Albo możesz po prostu zrobić z tego ciasta ciasteczka.

Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy
Składniki:
kruche ciasto migdałowe:
120 g mąki pszennej
40 g zmielonych migdałów
30 g cukru pudru
80 g zimnego masła / oleju kokosowego- polecam
1 małe jajko
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanillii
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto migdałowe
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- W misie od miksera umieść mąkę, migdały oraz masło/ olej kokosowy. Zacznij ucierać, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodaj jajko, cukier, sól i ekstrakt z wanilii. Ciasto powinno zacząć zbrylać się w większe kawałki. Wyłącz mikser i uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1h.
- Nastaw piekarnik na 180 C.
- Na podsypanym mąką blacie postaraj się delikatnie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Ciasto będzie się rozwalało, ale spokojnie uda Ci się je delikatnie rozwałkować. Powycinaj ulubione kształty i układaj je na blaszce.
- Piecz około 15 minut lub do zarumienienia.
Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy

Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy