Kruche ciastka kokosowe z płatkami "corn flaces"

Kruche ciastka kokosowe  z płatkami "corn flaces"

Zdjęcie - Kruche ciastka kokosowe  z płatkami "corn flaces" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciastka kokosowe obtoczone chrupiącymi płatkami kukurydzianymi to pyszne , popularne włoskie ciasteczka o nazwie rose del deserto /róże pustyni/. Zamiast kokosu do kruchego ciasta dodaje się najczęściej zmielone migdały. 
Zdjęcie - Kruche ciastka kokosowe  z płatkami "corn flaces" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 150 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g płatków kukurydzianych


Zdjęcie - Kruche ciastka kokosowe  z płatkami "corn flaces" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku , mąkę wymieszaną z proszkiem, sól i kokos. Ciasto wstawić na 40 minut do lodówki. Formować niewielkie kulki i obtoczyć je w płatkach kukurydzianych . Piekarnik nastawić na 180 st.C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki ciasta ułożyć na blaszce zachowując odstępy. Piec ok. 15-20 minut. Zdjęcie - Kruche ciastka kokosowe  z płatkami "corn flaces" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Kruche ciastka kokosowe  z płatkami "corn flaces" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów