Kruche ciasteczka maślane z ziarnami

Prosty przepis na pyszne, domowe, kruche ciasteczka z dużą ilością ziaren, które po przypieczeniu w piekarniku bardzo przyjemnie chrupią :). Ciastka można upiec z ulubionymi ziarnami, ja używam ziaren słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego. Bardzo lubię połączenie słodkiego ze słonym i często dorzucam też orzechy ziemne solone, fajnie pasują :).

30
ciastekSkładniki200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Na wierzch ciastek :
1 białko
1 łyżka cukru
ziarna, orzechy (u mnie ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane i orzechy ziemne solone)
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i zimne masło. Kroić nożem aż z masła zrobią się małe kawałeczki. Wówczas dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
- Po tym czasie ciasto wyciągnąć, rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch posmarować lekko rozmąconym białkiem i posypać ulubionymi ziarnami i cukrem.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.