Kruche babeczki z orzechami w miodowym karmelu

Małe jest piękne, tak mówi znane porzekadło. Zgadzam się z tą tezą w 100%-ach. W zawiązku z tym musiałam przygotować na świąteczny stół małe smakowitości. Zawsze najlepiej sprawdzają się babeczki i właśnie ten specjał wybrałam.
Kruche korpusiki, wypełnione kwaskowatym dżemem z pomarańczy i słodkimi orzechami w miodowym karmelu. Propozycja dla wielkich i małych łasuchów. Dżem z pomarańczy możecie zastąpić orange curd - też będzie pysznie, ale pracy nieco więcej.
Chrupiące orzechy w miodowym karmelu nadają babeczkom wyrafinowanego smaku. Dobór orzechów zależy tylko i wyłącznie od waszych upodobań. Śmiało możecie wykorzystać migdały, orzechy pekan, fistaszki czy inne. Ja wybrałam nasze polskie laskowe i włoskie, dorzuciłam też nieco orzechów nerkowca.
Do przygotowania karmelu użyłam miodu z gospodarstwa pasiecznego ""Złoty Ul". Wykorzystałam miód lipowy, ale z powodzeniem możecie zastąpić go miodem wielokwiatowym lub gryczanym.
Składniki:
Ciasto kruche:
Wykonanie:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem.
* ( korpusy do babeczek piekłam w blasze do muffinek )
Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki.
Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek.
Do kruchych korpusów włożyć po łyżeczce dżemu pomarańczowego.
W rondelku rozpuścić miód z cukrem, gotować chwilę, aż nabierze bursztynowego koloru. Nie mieszać !
Orzechy nieco rozdrobnić, ale pozostawić dość duże kawałki.
Do karmelu dodać masło - rozpuścić.
Następnie wsypać orzechy i całość dobrze wymieszać, tak by karmel dobrze oblepił orzechy.
Jeszcze ciepłe orzechy w karmelu wykładać na wypełnione dżemem pomarańczowym babeczki.
Smacznego !
Kruche korpusiki, wypełnione kwaskowatym dżemem z pomarańczy i słodkimi orzechami w miodowym karmelu. Propozycja dla wielkich i małych łasuchów. Dżem z pomarańczy możecie zastąpić orange curd - też będzie pysznie, ale pracy nieco więcej.
Chrupiące orzechy w miodowym karmelu nadają babeczkom wyrafinowanego smaku. Dobór orzechów zależy tylko i wyłącznie od waszych upodobań. Śmiało możecie wykorzystać migdały, orzechy pekan, fistaszki czy inne. Ja wybrałam nasze polskie laskowe i włoskie, dorzuciłam też nieco orzechów nerkowca.
Do przygotowania karmelu użyłam miodu z gospodarstwa pasiecznego ""Złoty Ul". Wykorzystałam miód lipowy, ale z powodzeniem możecie zastąpić go miodem wielokwiatowym lub gryczanym.

Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 120 g miodu naturalnego
- 40 g cukru trzcinowego
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów nerkowca
- 20 g masła
- dżem lub konfitura z pomarańczy
Wykonanie:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem.
* ( korpusy do babeczek piekłam w blasze do muffinek )
Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki.
Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek.
Do kruchych korpusów włożyć po łyżeczce dżemu pomarańczowego.
W rondelku rozpuścić miód z cukrem, gotować chwilę, aż nabierze bursztynowego koloru. Nie mieszać !
Orzechy nieco rozdrobnić, ale pozostawić dość duże kawałki.
Do karmelu dodać masło - rozpuścić.
Następnie wsypać orzechy i całość dobrze wymieszać, tak by karmel dobrze oblepił orzechy.
Jeszcze ciepłe orzechy w karmelu wykładać na wypełnione dżemem pomarańczowym babeczki.



Smacznego !