Kruche babeczki z kremem czekoladowym i ajerkoniakowym


Ostatnio piekłam kruche babeczki kilkakrotnie. Takie ciasteczka są urocze, pięknie wyglądają i smakują rewelacyjnie. Niestety ich przygotowanie jest dość czasochłonne i wymaga odrobiny wprawy. Każda kolejna partia wydaje się łatwiejsza do wykonania warto więc próbować w oczekiwaniu na efekt idealny. Niesamowite jest też to, że kiedyś z tej samej porcji ciasta przygotowywałam około 40 babeczek, a teraz wychodzi mi ich ponad 50 - rozmiar foremek pozostał bez zmian. Babeczki już kiedyś pojawiły się u mnie na blogu, jednak nie oparłam się ich umieszczeniu po raz kolejny tym razem z innym wypełnieniem.

Składniki:
ciasto na babeczki
- 300 g masła,
- 500 g mąki,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- 125 g cukru,
- 5 żółtek.
krem czekoladowy:
- 600 ml śmietany kremówki 30%, - 300 gram czekolady deserowej.
krem ajerkoniakowy na bazie bezy szwajcarskiej:
- 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki, - 6 białek, - 1,5 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 100 ml likieru jajecznego.
dodatkowo:
- słoiczek dżemu morelowego, - posypki, dekoracje czekoladowe, gruby cukier - do dekoracji
Przygotowanie:
1. Babeczki:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przestudzone masło. Zarabiamy szybko ciasto, zawijamy je w folię spożywcza i chłodzimy w lodówce 2 godziny. Po tym czasie natłuszczone foremki wyklejamy ciastem i pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. Gotowe babeczki można przechowywać w suchym miejscu nawet 2 tygodnie. Do każdej babeczki przed nałożeniem kremu nakładam pół łyżeczki dżemu morelowego - nie jest to konieczne poprawia walory smakowe
2. Krem czekoladowy:
Śmietanę zagotowujemy w garnku z grubym dnem aby uniknąć przypalenia. Zestawiamy garnek z ognia i wrzucamy połamaną czekoladę, proponuję dodać także szczyptę soli oraz łyżeczkę kawy rozpuszczalnej- podbiją smak czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady, studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Po tym czasie krem ubijamy tak jak bitą śmietanę, przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy do babeczek
3. Krem ajerkoniakowy:
Białka umieszczamy w misie miksera wraz z cukrem i szczyptą soli. Misę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Cały czas podgrzewając, mieszamy rózgą do rozpuszczenia się cukru. Następnie białka z cukrem ubijamy dokładnie w mikserze, aż do wystudzenia bezy i uzyskania gęstego kremu. Następnie stopniowo dodajemy kawałeczki masła, aż do uzyskania gęstego kremu. Wlewamy likier jajeczny i ubijamy jeszcze przez kilka minut. Przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy do babeczek.
