Krówkowe rafaello bez pieczenia
Dziś znów przybiegam do Was z pysznym ciachem!
Kokosowe może być? Myślę, że tak!
Bardzo łatwe w przygotowaniu i niesamowicie smaczne!
Wielbiciele wszelkiego rodzaju ciast kokosowych i rafaello z całą pewnością będą zachwyceni.
Świetnie na upały i nie tylko!
Koniecznie spróbujcie!
Składniki na krówkowe rafaello bez pieczenia:
* podłużne biszkopty – 350 g
* śmietana 30% kremówka – 500 ml i 300 ml
* mascarpone – 250 g
* masa krówkowa – 250 g
* żelatyna – 2 łyżki
* cukier puder – 3 łyżki
wiórki kokosowe – 8 łyżek
* mąka kokosowa -2 łyżki
* czekolada – niekoniecznie
Przygotowanie krówkowego rafaello bez pieczenia:
Żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku.
Na dnie blachy układamy biszkopty, nasączamy wodą z cukrem lub herbatą.
Zimną śmietanę ( 500 ml ) ubijamy na puch, dodajemy mascarpone, a następnie masę krówkową, miksujemy.
Łączymy z żelatyną hartując wcześniej.
Możemy wrzucić posiekane kawałki mlecznej czekolady.
Wyciągamy masę na biszkopty, wygładzamy.
Na masie układamy drugą warstwę biszkoptów, ponownie nasączamy wodą z cukrem.
Chłodzimy.
Do naczynia wlewamy 300 ml zimnej śmietany, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, ubijamy na sztywno.
Dodajemy 2 łyżki mąki kokosowe ( może to być drobno zmielony kokos ), miksujemy.
Dodajemy wiórki kokosowe ( 4 łyżki ), krótko mieszamy.
Wykładamy na biszkopty, posypujemy resztą kokosu, wyrównujemy, wkładamy do lodówki.
Chłodzimy najlepiej przez noc.
Smacznego!
Podrzucam też kilka innych kokosowych wypieków z bloga
KLIKNIJ TUTAJ!