Królik ze śliwkami w czerwonym winie

Królik ze śliwkami w czerwonym winie

Zdjęcie - Królik ze śliwkami w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę przyznać, że jest to bardzo niefotogeniczna potrawa, choć chciałam, nie dała się ładnie sfotografować;)
Mimo wyglądu, zapewniam, że królik w takim wydaniu jest pyszny!
Kruchutkie, delikatne, soczyste mięso w wspaniałym wydaniu: z dodatkiem czerwonego wina, suszonych śliwek i wędzonego boczku.
Fenomenalne i niezwykle aromatyczne połączenie smakowe!

Składniki:

  • 1 tuszka z królika
  • 250g boczku wędzonego
  • 0.5 kg suszonych śliwek
  • 3-4 cebule
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 60g -70g masła
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz

Mięso umyć, pokroić na mniejsze części.
Doprawić solą i pieprzem.
Rozpuścić ok. 10g masła.
Dodać do niego wino, liście laurowe i tymianek.
Pogotować ok. 3 minuty.
Królika wrzucić do gorącej marynaty.
Mięso włożyć do lodówki na całą noc.
Na łyżce masła podsmażyć cebulę i boczek.
Ściągać boczek i cebulę na osobny talerzyk.
W tym samym garnku na ok. 20g masła podsmażyć mięso królika.
Dodać boczek i cebulę.
Dolać marynatę z wina i śliwki.
Tak przyprawionego królika dusić na małym gazie do miękkości ok. 1 godziny.

Zdjęcie - Królik ze śliwkami w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Królik ze śliwkami w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Królik ze śliwkami w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Królik ze śliwkami w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Królik ze śliwkami w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Królik ze śliwkami w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Królik ze śliwkami w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów