Królik w sosie warzywnym po polsku.

Przygotowując się do akcji „gotujemy po polsku" organizowanej przez „Irenę i Andrzeja" przeglądałem przeróżne książki traktujące o kuchni polskiej – stare książki z przed 2 wieków prawie i nowe, przepisy wyrwane z gazety dla gospodyń domowych i książki wybitnych kucharzy zahaczające o kuchnię molekularną. Już sama ta rozpiętość publikacji świadczy o czymś, do czego doszedłem przyglądając się tym wszystkim przepisom. Nasze tradycje kulinarne są przeróżne – czasem tłuste i bogate, czasem skromne i niemalże ascetyczne, ale nigdy nie były nijakie, monotonne i nudne. Troszkę na dowód tego chciałbym wam dzisiaj zaproponować moją interpretację królika po polsku.

Zdjęcie - Królik w sosie warzywnym po polsku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Mięso z królika [2 udka i grzbiet]
  • Łyżka jałowca
  • Pieprz czarny [ok. łyżeczki]
  • Łyżeczka soli
  • Ząbek czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 selera
  • 250 ml wina białego wytrawnego
  • Ok. 200g boczku wędzonego
  • Olej lub oliwa z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • Pół cebuli
  • 400 ml śmietany 30%

Królika myjemy i obieramy z wszelkich błon. Jałowiec, rozbijamy w moździerzu razem z czarnym pieprzem, solą i ząbkiem czosnku, kiedy się rozetrą dodajemy odrobinę oleju. Powstałą w ten sposób pastą nacieramy dokładnie mięso. Wrzucamy je do jakiejś misy i obkładamy posiekanymi warzywami [2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera]. Skrapiamy białym winem i odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na dzień – dwa.
Po tym czasie wyciągamy królika z marynaty i szpikujemy go wędzonym boczkiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy warzywami z marynaty, podlewamy połową płynu i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 150 °C. Będzie się powoli piekł jakieś 2 godziny.
2 łyżki masła roztapiamy na patelni i dodajemy do niego resztę zalewy – tą mieszanką co jakiś czas polewamy z góry królika.

Kiedy mięso będzie pięknie rumiane wyciągamy je z naczynia, jeśli któreś marchewki się za bardzo skarmelizowały, to je odrzucamy, a resztę, razem z sosem mixujemy na gładko.
W rondelku na łyżce masła przesmażamy pół posiekanej cebuli, kiedy się zeszkli dorzucamy jedną marchewkę i małą pietruszkę pokrojone w julieny, dusimy chwilę razem. Kiedy warzywa zmiękną wlewamy 400 ml. śmietany 30% i na małym ogniu redukujemy ilość płynu. Kiedy sos będzie już dosyć gęsty dodajemy do niego zmiksowane warzywa spod królika, mieszamy i raz jeszcze zagotowujemy całość.

Zdjęcie - Królik w sosie warzywnym po polsku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Królika układamy na sosie, zostawiając jego część do polania z góry. Jako dodatek zaserwowałem dzisiaj ziemniaczki zapiekane na bulionie. Mięso królika jest z natury dosyć suche, dlatego dodatek boczku i podlewanie masłem spełniają bardzo istotną rolę. Dzięki nim również delikatny królik nabiera głębszych aromatów, lekko przełamanych winnym posmakiem. Sos warzywny na śmietanie jest bardzo bogaty w smaki, sprawia że potrawa pozostawia aksamitny winno-słodkawy wydźwięk.
Pyszności.

Zdjęcie - Królik w sosie warzywnym po polsku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zrazy baranie w sosie chrzanowym po polsku ze skorzonerą.
1

Zrazy baranie w sosie chrzanow…

Mico Mico
Olive and flour

Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Faworki Lucyny Ćwierczakiewicz…

atina atina
Tak sobie pichcę...

Chrust, czyli faworki pieczone

Chrust, czyli faworki pieczone

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Bigos z czerwoną soczewicą

Bigos z czerwoną soczewicą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanki z pieczarkami
1

Zapiekanki z pieczarkami

atina atina
Tak sobie pichcę...

Przepisy z tych kategorii

Fuczki - placki z kiszonej kapusty

Fuczki - placki z kiszonej kap…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Gulasz z kapustą włoską
1

Gulasz z kapustą włoską

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Makaron z sosem z pieczonych pomidorów

Makaron z sosem z pieczonych p…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem

Piersi kaczki w sosie pomarańc…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Łosoś teriyaki z makaronem soba

Łosoś teriyaki z makaronem sob…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kotlet schabowy wg Magdy Gessler
1

Kotlet schabowy wg Magdy Gessl…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!