Królik pieczony

Królik pieczony

Dotychczas królika robiłam w formie potrawki, duszony z warzywami. Dzisiaj postanowiłam przetestować wersję pieczoną tego delikatnego mięsa.
Pieczony, marynowany królik wykonany został według tego przepisu.

Zdjęcie - KRÓLIK PIECZONY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Królik pieczony - Laura SKŁADNIKI:

  • 1 królik
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1/3 szklanki białego wina
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na kilka kawałków.
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kawałki królika dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić (najlepiej na całą noc) do zamarynowania.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.
Już po skonsumowaniu - jak dla mnie troszkę mało słony oraz mało pikantny - kolejny raz na pewno więcej czosnku.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów