Krokiety z pieczarek i jajek
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
Pyszne połączenie pieczarek i jajek po raz kolejny. Tym razem w krokietach. 'Czaiłam' się na nie już dawno ale zawsze obawiałam się tego, czy będą się trzymały i w czasie smażenia się nie rozpadną. Okazało się, że wszystko się idealnie skleiło. Na ciepło krokiety smakują wybornie. Na zimno pewnie też, ale tego nie wiem bo wszystkie zniknęły od razu po usmażeniu:)
Składniki
- pieczarki - 500 g
- jajka ugotowane na twardo - 3-4 szt.
- jajko surowe - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- cebula - 1 szt.
- ostry żółty ser - 5 dag
- natka pietruszki - 3-4 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej do smażenia
- mąka lub bułka tarta do panierowania
Instrukcje
Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć razem z cebulą. Dodać jajka, czosnek i wszystko razem zmiksować. Następnie dodać surowe jajko, starty ser, posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować krokiety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Powinny być rumiane z każdej strony. Podawać z sałatką z rukoli i pomidorków.
Smacznego:)