Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Sialalalala zabawa na sto dwa! Na jutrzejszej imprezie, będą królować krokiety i barszcz czerwony!

Krokiety z mięsem i pieczarkami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

1 szklanka ciepłej wody

1 szklanka mleka

2 jajka

sól do smaku

tłuszcz do smażenia

Wszystkie składniki wrzucamy do michy i łączymy robotem kuchennym. Na gorącą patelnię wlewamy parę kropel oleju i wlewamy po 3 łyżki ciasta naleśnikowego, czynność powtarzamy.

Składniki na farsz:

50 dag mięsa wołowego

30 dag pieczarek

2 łyżki oleju

1 cebula

maggi

sól, pieprz do smaku

panierka:

2 jajka

bułka tarta

Mięso wołowe umyć, ugotować do miękkości i przekręcić przez maszynkę. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Pieczarki umyć, pokroić drobno i dodać do cebuli. Całość dusić około 30 minut tak aby odparowała woda. Wszystkie składniki łączymy razem, doprawiamy solą i pieprzem.

Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy je. Obtaczamy w jajku, bułce tartej i wstawiamy do piekarnika. Piec aż krokiety nabiorą złocistego koloru. Podawać z czerwonym barszczem.

Kategorie przepisów