Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami

Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami

Krokiety znam z dzieciństwa, nie takie małe do barszczu z mięsem czy kapustą, tylko takie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć często i dziś postanowiłam odtworzyć ten smak. Naleśniki nadziewane dużą ilością kurczaka, pieczarek i sera w chrupiącej panierce, wyszły pyszne! Jednak mojej mamy były inne, chyba jeszcze z jajkiem… zapytam o dokładną recepturę i ponowię podejście:) Polecam!

Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami

(6 krokietów)

Składniki na naleśniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 150 g sera gouda, startego na tarce
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 1 duże jajko rozbełtane z 2 łyżkami wody

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników.
  2. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć piersi z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż przestaną być surowe w środku i się lekko zarumienią, po czym przełóż do większej miski.
  3. Do tej samej patelni wrzuć cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wrzuć do miski z mięsem.
  4. Następnie podsmaż do lekkiego zarumienienia pieczarki i także dodaj do miski. Dodaj ser i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  5. Rozłóż naleśniki na stole i wyłóż na środek każdego przygotowany farsz. Złóż jak na zdjęciu, ewentualnie zabezpieczając brzegi wykałaczkami.
  6. Zanurz krokiety w jajku, następnie obtocz w bułce i usmaż na patelni do ładnego zarumienienia panierki. Podawaj gorące z ulubioną sałatką.

Polecam!

Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes

(6 crepes)

Ingredients for crepes:

  • 1 1/2 cups of all-purpose flour
  • 1 cup milk
  • 1/2 cup water
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon of oil
  • pinch of salt

Ingredients for the filling:

  • 2 single chicken breasts, diced
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 1 onion, diced
  • 150 g gouda cheese, grated
  • salt and pepper
  • breadcrumbs
  • 1 large egg lightly beaten with 2 tablespoons of water

Preparation:

  1. Mix all the crepe ingredients until smooth, and cook 6 thin crepes.
  2. In a large skillet heat a tablespoon of oil on the medium heat and add chicken. Season with salt and pepper and cook until fully cooked, then place the cooked chicken in the large bowl.
  3. Next add diced onion to the pan, cook until translucent and place in a bowl with the chicken.
  4. In the same pan cook mushrooms until lightly brown and also place in the bowl with chicken, add graeted cheese and mix the stuffing. Season with salt and pepper if necessary.
  5. Place 6 crepes on work surface and top each with chicken filling. Next fold crepes as pictured securing the edges with toothpicks.
  6. Dip the crepes in the egg, then dredge in breadcrumbs and fry in a pan until nice golden brown. Serve hot with salad.

Enjoy!

Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów