Krokiety z kaszą jaglaną

Krokiety z kaszą jaglaną
  • SKŁADNIKI:
  • NALEŚNIKI :
  • * Mąka – 1 szklanka
  • * Mleko – 250 ml
  • * Jajko – 1 szt
  • * Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • * Sól – 1 szczypta
  • * Olej – 50 ml
  • FARSZ:
  • * Kasza jaglana – 2 szklanki
  • * Bulion warzywny – 400 ml
  • * Pieprz – do smaku
  • DODATKOWO :
  • * Bułka tarta do panierowania
  • * Jajko – 1 szt
  • * Olej do smażenia

Jak wiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze – gryczaną , jęczmienną , mannę i jaglaną.

To właśnie o jaglanej będzie dziś mowa.

Robiłam już gołąbki z jej dodatkiem , racuszki , zraziki czy też kopytka.

Dziś mam kolejny rewelacyjny przepis – na krokiety z kaszą jaglaną.

Niesamowicie chrupiące , sycące i smaczne.

A dzięki dodatkowi kaszy jaglanej – zdrowe.

Zdjęcie - Krokiety z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Smażymy duże naleśniki , odkładamy w cieple miejsce .

 

FARSZ :

Kaszę jaglaną zalewamy bulionem i na wolnym ogniu gotujemy przez około 10-12 minut cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Po ugotowaniu doprawiamy do smaku.

 

CAŁOŚĆ :

Przygotowane naleśniki smarujemy kaszą jaglaną , zamykamy do wewnątrz i zwijamy w krokiety.

Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej.

Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy gorące.

Zdjęcie - Krokiety z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krokiety z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów