Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami
Dziś krokiety, w moim ulubionym wydaniu. Delikatne naleśniki z aromatycznym farszem. Nie znam osoby, która by się nie skusiła. Polecam.
Zdjęcie - Krokiety z kapustą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 25szt.):
Naleśniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50ml oleju
Farsz:
  • 500g kapusty kiszonej
  • 500g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 100g serka topionego śmietankowego lub ziołowego
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 50ml mleka
  • bułka tarta

Składniki na ciasto połączyć i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie, tak powinno być. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, piec cienkie naleśniki, będą blade, nie trzeba ich przypiekać. Cebule drobno posiekać, zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Dodać umyte i pokrojone drobno pieczarki, przyprawić. Dusić przez ok 5min. Kapustę przepłukać, pokroić, dodać pieczarki, dusić przez ok. 15min. Dodać serek topiony, dokładnie wymieszać tak aby się roztopił, w razie potrzeby doprawić. Na każdego naleśnika nakładać porcję farszu, zwijać. Jajko roztrzepać z mlekiem (ja zawsze doprawiam, aby panierka nie była bez smaku). Krokiety moczyć w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem.

Kategorie przepisów