Kremowy pasztet z wątróbki.

Kremowy pasztet z wątróbki.

Czas Wielkanocy to okres, w którym nasze stoły obfitują w przeróżne pieczenie, mięsa i pasztety. Ja najbardziej lubię pasztet w formie smarowidła. Kremowy, delikatny i bardzo prosty do przygotowania. W zależności od upodobań, można doprawić go za każdym razem inaczej dodając ulubione dodatki. To prosty sposób na domowy dodatek do kanapki.

Zdjęcie - Kremowy pasztet z wątróbki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Deszczowa pogoda i pierwsze wiosenne burze nastrajają do zabarykadowania się w kuchni i spędzenia tam połowy dnia. W innym przypadku mogłabym tylko przykleić nos do szyby obserwując spływające po niej strugi deszczu lub zasnąć pod miękkim kocem, by przeczekać tę niesprzyjającą aurę w błogiej nieświadomości…

Upiekłam więc świeżutki chleb z chrupiącą skórką.

Na kolację będzie gruba, zgrzebna pajda z domowym pasztetem i pełna miseczka soczystych rzodkiewek. Czego chcieć więcej…

Składniki:

  • 500g drobiowej wątróbki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300ml białego lub różowego wytrawnego wina
  • 50g masła
  • 50ml kremówki 30-36%
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę oczyść z błon i dokładnie umyj. Osącz z wody.
  • Cebulę i czosnek posiekaj.
  • Mięso, cebulę i czosnek przełóż do garnka i zalej winem. Dodaj liść laurowy i pieprz.
  • Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. W tym czasie płyn powinien zredukować się co najmniej o połowę.
  • Zdejmij wątróbkę z ognia, dodaj sól do smaku oraz masło i zamieszaj, by się rozpuściło.
  • Całość przełóż do blendera, dodaj kremówkę i zmiksuj na gładką masę.
  • Przełóż do słoiczka lub do 2-3 mniejszych i przechowuj w lodówce.
  • Pasztet można przygotować z grzybami, żurawiną, lub ulubionymi przyprawami (koperek, szczypiorek, pietruszka itp.)

Smacznego!

Zdjęcie - Kremowy pasztet z wątróbki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów