Kremówki "Irish Cream"

Kremówki "Irish  Cream"

Uwielbiam kremówki! Zresztą, cała moja rodzina za nimi przepada. Dzisiaj kremówki "Irish Cream" - o subtelnym smaku likieru. U mnie zamiast likieru dodałam syropu barmańskiego "Irish Cream", bezalkoholowego, ze względu na dzieci. I z tego powodu, że ostatnio nie za bardzo lubię ciasto francuskie, kremówki te są na cieście kruchym...

I proszę o głosowanie na te kremówki w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2013 ;) Odnośnik po prawej :) Z góry dziękuję!

Kremówki "Irish Cream"

  • 300 g mąki krupczatki
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 kostki masła (razem 400 g)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 600 ml mleka
  • 4 duże żółtka
  • 90 ml wody (ok. 1/3 szklanki)
  • 1 łyżka octu
  • 1 kieliszek likieru "Irish Cream" lub w wersji bezalkoholowej - syropu barmańskiego o takim smaku

Ciasto:

Mąkę krupczatkę siekamy z 1 masłem i 50 g cukru, dodajemy  wodę i ocet, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką (używam 2 kwadratowych blaszek 22x22 cm). Placki pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 170'C.

 Krem:

2/3 mleka podgrzewamy. Do reszty dodajemy żółtka, 150 g cukru, cukier z wanilią, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz likier. Całość miksujemy, a następnie wlewamy do gorącego mleka. Wszystko gotujemy, cały czas intensywnie mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Po ostudzeniu go, dodajemy do niego po łyżce masła, miksując całość, aż do wykończenia masła.

Powstałą masą przekładamy placki kruchego ciasta, wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Kremówki "Irish  Cream" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremówki "Irish  Cream" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów