Kremowe płatki jaglane

Kremowe płatki jaglane
Jestem fanką ryżowych deserów na mleku, z czasem ryż zastąpiłam płatkami ryżowymi i jaglanymi. Kremowe płatki jaglane adresuję głównie do dzieci, mają świetny, budyniowy smak i stanowią zdrowe i pożywne śniadanie. Jeżeli chcemy wzbogacić śniadanie o owoce, można dodać utarte jabłko, banana czy orzechy. Będzie pysznie, bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Kremowe płatki jaglane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2-3 porcje
  • 3/4 szkl. płatków jaglanych lub ryżowych
  • 3 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól na koniec łyżeczki
  • ulubione dodatki – cynamon, orzechy, suszone i świeże owoce
Do gorącego mleka daję sól i płatki, całość mieszam i gotuję na małym ogniu. W małej miseczce ubijam jajko i miód, dodaję łyżkę gorącego mleka żeby zahartować jajko. Kiedy płatki będą gotowe zmniejszam gaz do minimum i wlewam jajko z miodem. Całość podgrzewam jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Należy uważać, żeby nie zagotować mleka. Do tak przygotowanych płatków można dodać cynamon, posiekane orzechy, starte jabłko, banany. Smacznego :-)

Zdjęcie - Kremowe płatki jaglane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kremowe płatki jaglane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów