Kremowe lody z awokado

Kremowe lody z  awokado

To był totalny eksperyment. Awokado zazwyczaj dodaję do sałatki, czasem robię z nim koktajl, ale lody po raz pierwszy.

Przepis znaleziony w sieci.

Bardzo udany eksperyment!

Zdjęcie - Kremowe lody z  awokado  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kremowe lody z  awokado  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1/2 kubka wody

1/4 kubka cukru

1 awokado

odrobina soli

łyżka soku z cytryny

Wodę z cukrem zagotowałam w małym garnku - cukier musi się dokładnie rozpuścić. Następnie płyn trzeba schłodzić. W tym czasie obrałam awokado, usunęłam pestkę. W blenderze zmiksowałam awokado z solą i sokiem z cytryny - dodając stopniowo chłodny płyn. Trzeba miksować tak długo aż masa będzie zupełnie gładka. W razie czego trzeba wymieszać masę i zeskrobać ze ścian blendera większe kawałki. Masa musi być dobrze zmiksowana.

Można teraz masę wlać do foremek na lody albo wlać do maszynki do lodów. Ja się zdecydowałam na foremki - takie zupełnie zwyczajne z IKEI.

Kategorie przepisów