Kremowa zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Kremowa zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Ta zupa to śwetny pomysł na posiłek w chłodny dzień, już choćby dlatego, że wypełnia kuchnię cudownym zapachem, od którego os razu robi się ciepło (także na duszy).

Zdjęcie - Kremowa zupa z pieczonej dyni i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Połączenie dyni i pomidorów sprawdza się znakomicie, bo słodych tej pierwszej doskonale balansuje kwaskowatość drugich.

Zdjęcie - Kremowa zupa z pieczonej dyni i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tego cebula, czosnek- samo zdrowie w okresie jesiennych przeziębień!

Zdjęcie - Kremowa zupa z pieczonej dyni i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kremowa zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Agata, 13 września 2013

Zdjęcie - Kremowa zupa z pieczonej dyni i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Dynię pokrój w kostkę, pomidory wzdłuż na połówki, cebulę na ósemki. Wszystkie warzywa wraz z czosnkiem włóż do naczynia do zapiekania, posól, popieprz, skrop oliwą. Na wierzchu ułóż zioła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 1,5 godziny. Co jakiś czas mieszaj. Pod koniec pieczenia możesz zwięszyć temperaturę, aby składniki lekko się skarmelizowały.

Warzywa zmiksuj na gładki krem (czosnek uprzednio wyciśnij z łupinek), dodaj tyle płynu (bulionu lub wody), aby uzyskać konsystencję gęstej zupy. Dopraw do smaku, podawaj z grzankami.

Kategorie przepisów