Kremowa zupa z brukselki i kalafiora

Miałam ochotę na jakąś warzywną zupę i padło na mix kalafiora i brukselki.
To wyjątkowo łatwa do przygotowania potrawa, wyjątkowo przy tym pyszna! Dodatek kaszki sprawia, że jest gęsta i pożywna, składa się przy tym w zasadzie wyłącznie z warzyw. Samo zdrowie!
Kremowa zupa z brukselki i kalafiora
- bulion - 1 litr (+ ugotowane warzywa: marchew, pietruszka, seler)
- kalafior - 1 szt, mały
- brukselka - ok. 15 szt
- śmietana kwaśna - 4 łyżki
- kaszka manna - 2 łyżki
- koperek - do podania
- sól, pieprz - do smaku
Do bulionu (z warzywami na których się gotował) dołóż podzielony na różyczki kalafior i pokrojoną na połówki brukselki. Gotuj 10 minut, dodaj kaszkę (zagęści zupę) i gotuj kolejnych 5 minut. Do zupy dodaj śmietanę, całość dokładnie zmiksuj.
Przypraw do smaku solą i pieprzem, przed podaniem posyp zupę koperkiem.