Kremowa zupa pieczarkowa z serem

Kremowa zupa pieczarkowa z  serem

Dzisiaj nie było rosołu. A jeszcze wczoraj napisałam gdzieś że niedziela bez rosołu to nie niedziela. Okazuje się jednak, że można przeżyć bo zupa pieczarkowa jest doskonałym zastępstwem. Zaostrzyłam jej smak ostrym smakiem gorgonzoli i podałam z grzankami czosnkowymi.

Zdjęcie - Kremowa zupa pieczarkowa z  serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 20 dag pieczarek
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 10 dag sera gorgonzoli
  • sól, pieprz
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 ząbki czosnku
  • masło+olej

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natrzeć nim chleb. Pokroić  w kostkę i wrzucać na patelnię z niewielką ilością masła. Przysmażyć na rumiano, trzeba jednak uważać, aby czosnek się nie przypalił.

W garnku rozgrzać masło z oliwą, wrzucić pora  i kawałek selera oraz pokrojone pieczarki. Dusić chwilę. Zalać odpowiednią ilością wody, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min. Zdjąć z ognia, można chwilę przestudzić  i zmiksować dokładnie zupę. Wstawić z powrotem na ogień i dodać ser. Trzymać na ogniu aż ser się rozpuści. Podawać gorącą z grzankami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów