Kremowa zupa kokosowo-marchewkowa z soczewicą i prażoną cebulką
            
                    Kupiłam kolejny pęczek młodych marchewek - taka moja słabość i pokusa, która zawsze zwycięża.
Dzięki temu powstała ta pyszna zupa, bo tych pęczków było chyba z pięć, duży zapas soczewicy, kilka puszek mleka kokosowego. Ostatnio nie panuję nad własnymi szafkami, wypełnione są po brzegi różnymi składnikami, tylko czasu brak na kreatywne wykorzystanie.
Zapraszam w kokosową podróż obiadową porą ;)
Taka zupa mile zaskoczy Wasze podniebienia i sprawi, że chętnie sięgniecie po dokładkę.
Składniki dla 3 osób:
Przygotowanie:
Smacznego ;)
                
                Dzięki temu powstała ta pyszna zupa, bo tych pęczków było chyba z pięć, duży zapas soczewicy, kilka puszek mleka kokosowego. Ostatnio nie panuję nad własnymi szafkami, wypełnione są po brzegi różnymi składnikami, tylko czasu brak na kreatywne wykorzystanie.
Zapraszam w kokosową podróż obiadową porą ;)
Taka zupa mile zaskoczy Wasze podniebienia i sprawi, że chętnie sięgniecie po dokładkę.
Składniki dla 3 osób:
- 8-10 młodych marchewek - około 600 g
 - 1 średnia pietruszka
 - 1 szklanka soczewicy
 - 2 łyżki oliwy
 - 2 łyżeczki oleju kokosowego
 - 2 szklanki wody
 - 100 ml mleka kokosowego
 - świeżo zmielona sól i pieprz
 - do posypania tuż przed podaniem prażona cebulka
 
Przygotowanie:
- marchew dokładnie umyć i taką młodą to "zeskrobać", a normalną obrać, pokroić na mniejsze kawałki, pietruszkę - obrać - pokroić jak marchew
 - rozgrzać oliwę z olejem kokosowym, podsmażyć marchewkę i pietruszkę- ma być zezłocona na brzegach, ma pachnieć w kuchni marchewkową słodyczą
 - dosypujemy teraz soczewicę i też przez chwilę podsmażamy
 - dolewamy wodę - przykrywamy i gotujemy do miękkości - około 15 minut na średnim ogniu
 - na tym etapie blenderem miksujemy warzywa i soczewicę - ma powstać z tego gęsty krem
 - dodajemy mleko kokosowe, solimy, doprawiamy pieprzem - krótką chwilę zagotowujemy
 - nakładamy do miseczek i posypujemy chrupiącą prażoną cebulką
 
Smacznego ;)