Krem z zielonego groszku z Pecorino oraz oliwą truflową


Prosta zupa z ciekawymi dodatkami. Oliwa truflowa nadaje jej charakterystyczny smak, a oryginalny Pecorino świetnie łączy się z groszkiem. W kremie jest też niewielka ilość habanero - taka, aby nie było za ostro :)

Krem z zielonego groszku z Pecorino oraz oliwą truflową
400g mrożonego groszku
500g ziemniaków
2 ząbki czosnku
2 cebule
1/5 papryczki habanero
1 litr wywaru warzywnego
2 łyżki masła
oliwa truflowa
Pecorino
Na maśle podsmażyć obrany i posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusić przez około 15 minut. Zalać wywarem warzywnym i dodać rozmrożony groszek. Włożyć posiekaną habanero. Ponownie dusić przez 15 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Z miksować.
Podawać skropioną oliwą truflową oraz posypaną Pecorino.
Smacznego!
