Krem z pomidorów z kwaśną śmietaną

Krem z pomidorów z kwaśną śmietaną
Zdjęcie - Krem z pomidorów z kwaśną śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z pomidorów z kwaśną śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,2 kg mięsistych pomidorów
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Przygotowanie

Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, i posiekać. W garnku rozgrzać olej Kujawski ze Smakiem, dodać cebulę i czosnek, smażyć 3 min. Dodać pomidory, szczyptę soli, gotować na małym ogniu przez 30 min.


Zdjąć z ognia, za pomocą blendera utrzeć warzywa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.


Porada:
Do kremu wybierajmy warzywa dojrzałe i mięsiste. Jeżeli kupimy kwaskowe pomidory możemy zrównoważyć ich smak dodając odpowiednią ilość cukru.



Przepis pochodzi z nakrytystoliczek.blogspot.com

Kategorie przepisów