Krem z pieczarek z maślanymi grzankami

Krem z pieczarek z maślanymi grzankami
Latem i ogólnie kiedy jest ciepło nie gotuję zup. Nikt w domu nie ma na nie ochoty, nikt nie chce jeść gorącej ani mocno ciepłej a takie są najlepsze. W związku z tym nie gotuję. Zupa w domu znaczy że nadeszła jesień. Ano nadeszła i to od razu całkiem zimna. Na pierwszy ogień zapraszam na krem z pieczarek z maślanymi grzankami.
Krem z pieczarek z maślanymi grzankami
  • 500g pieczarek
  • 1l bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • kawałek masła
Zdjęcie - krem z pieczarek z maślanymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pieczarki pokroić na nie za duże kawałki. Na patelni rozpuścić masło i dorzucić pieczarki, posolić i popieprzyć. Poddusić około 10 minut. W garnku podgrzać bulion, wrzucić pokrojone na kawałki ziemniaczki. Kiedy pieczarki są już gotowe dorzucić do bulionu. Całość zagotować i gotować aż ziemniaczki będą miękkie. Zupę zmiksować, na koniec dodając śmietanę. Ewentualnie doprawić do smaku.
Grzanki
  • 5 kromek chleba tostowego pszennego
  • kawałek masła
Od kromek chleba odkroić skórki - nie będą nam potrzebne. Miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone pieczywo i podsmażyć na złoto często mieszając aby równomiernie się przyrumieniło.
Zdjęcie - krem z pieczarek z maślanymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów