Krem z dyni

Krem z dyni

Dziś otwieram nowy dział, a mianowicie "Kuchenne debiuty" :)

Mój syn Mikołaj, lat 7 - pierwszoklasista - od początku roku szkolnego chodzi na kółko kulinarne i jest to jego ulubione kółko. Co tydzień musimy dostarczyć rozmaite składniki, a dzieci potem wspólnie gotują i zjadają ugotowane potrawy. Oczywiście rodzice też dostają porcję do degustacji, i poniżej na zdjęciu jest właśnie porcja zupy, ugotowanej rękami mojego syna (między innymi). Ta zupa ma już swoją historię, zainteresowanych odsyłam na mój drugi blog.

Przepis pochodzi od Pani prowadzącej kółko.

Składniki:

2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)

2 kg dyni

opakowanie śmietankowego serka topionego (tutaj przepis jest nieprecyzyjny - nie mam pojęcia, jak duże ma być to opakowanie. Przypuszczam, że dość duże)

20 dag masła

gałka muszkatołowa, sól, cukier, pieprz

0,5 łyżeczki kurkumy

Dynię obierz i pokrój w kostkę. Następnie wraz z masłem wrzuć do garnka, podsmażaj na małym ogniu, ciągle mieszając. Po 15 minutach wlej bulion, dodaj kurkumę. Przykryj garnek i gotuj, aż dynia się rozpadnie. Następnie zmiksuj z serkiem, dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową.

Moją zupę podałam sobie z łyżką jogurtu greckiego i grzankami.

Zdjęcie - Krem z dyni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów