Krem z dyni

Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 700 g obranej i oczyszczonej dyni
- 120 g marchwi
- 100 g cebuli
- 70 g korzenia pietruszki
- 60 g kwaśnej śmietany 18%
- 50 ml oleju Kujawski tłoczony na zimno dynia
- 50 g selera naciowego
- 20 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy na Kujawskim 3 ziarna. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy 15-20 minut do miękkości.
KROK 2
Doprawiamy zupę curry, kurkumą i imbirem. Następnie miksujemy na gładki krem. Ponownie lekko podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 3
Rozlewamy zupę do talerzy. Każdą porcję dekorujemy kwaśną śmietaną i olejem z pestek dyni.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut