Krem z brokułów z grzankami i jajkiem w koszulce


Do tego marznę okrutnie co przypomina mi o nadchodzącej zimie, którą prawdopodobnie całą przeleżę w wannie. Ale na to akurat mam sposób- sprawdzoną zupę krem. Łyżka za łyżką i razem z rozchodzącym się po ciele ciepłem przychodzi powoli poprawa nastroju. Niestety deadline nie znika. A zegar tyka...
Krem z brokułów z grzankami i jajkiem w koszulce (6 porcji)
- 1 brokuł - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 cm świeżego imbiru - 2 liście laurowe - 1 litr bulionu drobiowego - garść świeżej kolendry - garść świeżej bazylii - 100 g tartego parmezanu - sól/ pieprz - masło
- kromka chleba
- 6 jajek (ilość w zależności od ilości porcji) - sól - łyżka octu
1. Pokrój brokuły na mniejsze kawałki, czosnek zgnieć, obierz ze skórki i poszatkuj. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Imbir okrój ze skórki i poszatkuj. 2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj brokuł, czosnek, cebulę, imbir i liście laurowe. Smaż przez kilka minut, a następnie zalej bulionem. 3. Gotuj na średnim ogniu aż brokuły zmiękną (ok. 15 minut). Zdejmij z ognia, wyjmij liście laurowe, dodaj kolendrę i bazylię. Całość zmiksuj ze pomocą blendera. Posól, popieprz i dodaj parmezan. 4. W tosterze podgrzej kromkę chleba. Podgrzaną kromkę pokrój w kostkę. 5. Przygotuj jajka w koszulce. Szczegółową instrukcję jak je zrobić znajdziesz tutaj. Podawaj zupę z jajkiem i grzankami.
Śliwka