Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i oliwą ze szczawiku zajęczego

Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i  oliwą ze szczawiku zajęczego

Szczawik zajęczy porasta leśne tereny właściwie na terenie całego kraju, jest dość popularny, wyglądem przypomina przerośnięte listki koniczyny. Zbierać go można od maja do lata, kwitnie na biało, więc łatwo go zlokalizować wśród leśnego runa. Szczawik zajęczy stosuje się do zakwaszania, ma przyjemny lekko cytrynowy posmak, zawiera mniej kwasu szczawiowego niż szczaw łąkowy, jednak nie jest zalecany przy chorobach nerek. Szukajcie szczawiku w zacienionych miejscach, w skrajnych przypadkach można go nawet spotkać zimą pod śniegiem.
Zdjęcie - Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i  oliwą ze szczawiku zajęczego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 60 min

Krem szparagowy

2 pęczki białych szparagów
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
100 ml śmietany 30%
sól,
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2-3 łyżek masła


Tortellini

200 g mąki pszennej najlepiej typu 00
2 jajka
szczypta soli
łyżeczka oliwy (opcjonalnie)
200 g koziego sera
1 łyżka świeżego tymianku


Oliwa ze szczawiku
2 gaście szczawiku zajęczego, można zastąpić zwykłym szczawiem
oliwa z oliwek
sól



Przygotowanie:


1. Szparagi obieramy, odcinamy końcówki, są łykowate i nie nadają się do zmiksowania, można na nich zrobić wywar, szparagi kroimy na 3 cm kawałki  Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone szparagi, bez główek, smażymy chwilę, mieszamy od czasu do czasu (...) 3. Dolewamy bulion i gotujemy, wrzucamy główki szparagów, gotujemy ok 4 minuty, dolewamy śmietanę i miksujemy na krem, sugeruję przecedzić przez sito, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową 4. Tortellini - mąkę mieszamy z jajkami i solą, zagniatamy kule, owijamy folią i odkładamy na ok 1 h 5. Szczawik ucieramy w moździerzu z oliwą i solą, oliwy dolewamy stopniowo, zaczynamy od 2 łyżek, ucieramy całość do momentu kiedy roztarte listki połączą się z oliwą 6. Farsz - ser kozi mieszamy z pieprzem i listkami świeżego tymianku, nie solimy 7. Ciasto makaronowe rozwałkowujemy bardzo cienko, ja używam maszynki do makaronu, potrzebujemy pas o szerokości ok 5 cm, nakładamy małą łyżeczkę farszu w odległościach ok 1 cm od siebie, farsz układamy mniej więcej do połowy długości pasa, następnie smarujemy ciasto w okół farszu wodą i przykrywamy pozostałym ciastem, zlepiamy i wykrawamy kwadratowe tortellini, gotujemy je w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia 8. Podajemy zupę z tortellini i oliwą


Zdjęcie - Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i  oliwą ze szczawiku zajęczego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i  oliwą ze szczawiku zajęczego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i  oliwą ze szczawiku zajęczego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i  oliwą ze szczawiku zajęczego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i  oliwą ze szczawiku zajęczego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów