Krem prowansalski

Krem  prowansalski

W weekend pogoda nas nie rozpieszczała. Padało, było chłodno i szaro. Rozgrzewaliśmy się aromatyczną zupą, znalezioną na blogu Lepszy smak. Zupa była naprawdę smaczna, pełna warzyw i witamin. Ja podałam ją z grzankami, autorka serwowała m.in. z kiełkami. Polecam :)

Krem ten nadaje się również dla osób na diecie Montignaca. Jest to moja kolejna propozycja w ramach zabawy "Cukiniowy sierpień".

Zdjęcie - Krem  prowansalski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- średnia cukinia (dałam dwie)

- pół  czerwonej papryki (dałam całą)

- biała część dużego pora

- puszka pomidorów

- 200 ml soku pomidorowego

- litr rosołu lub wywaru warzywnego

- ząbek czosnku (dałam dwa duże)

- łyżka ziół prowansalskich

- 3-4 łyżki oliwy z oliwek

- sól i pieprz

Wykonanie:

Pora dokładnie umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć do zmięknięcia na oliwie. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Chwilę razem smażyć. Dołożyć pomidory z zalewą, sok pomidorowy, posiekany czosnek oraz zioła prowansalskie. Zalać wywarem i gotować na wolnym ogniu 20-30 min. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie zmiksować. Podawać np. z kiełkami lub grzankami. Smacznego :)

Zdjęcie - Krem  prowansalski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów