Krem pomarańczowy z nerkowców (wegański)
Krem pomarańczowy z nerkowców – pyszne i zdrowe kalorie !
Zawsze w okresie Świątecznym i zimowym mam straszną ochotę na cytrusy i jem tonami pomarańcze, mandarynki i grejpfruty ? Zastanawiałam się nad tym jaki deser z nich wyczarować. Jakiś czas temu na zagranicznej stronie znalazłam przepis na waniliowy krem z orzechów nerkowca i postanowiłam zrobić swoją pomarańczową wersję tego deseru. Krem wyszedł aksamitny, lekko słodki, a podany w pomarańczy wygląda oryginalnie i efektownie. Deser jest w prawdzie kaloryczny za sprawą orzechów nerkowca ale ważne aby wspomnieć o dużej dawce witamin i minerałów, które zawiera, między innymi:
beta-karoten, kwas foliowego, witaminy C, K, witaminy z grupy B , żelazo, wapń, miedź , cynk, mangan i potas.
Zdecydowanie jeszcze nie raz wrócę do tego deseru ! Myślę też już nad kolejną jego modyfikacją. Podsumowując gorąco Wam polecam spróbować ! Z pewnością zasmakuje nie tylko osobom na diecie wegańskiej ;D
Składniki:
2 szklanki namoczonych orzechów nerkowca
3 namoczone daktyle
Sok z 2-3 słodkich pomarańczy
Ziarenka wanilii ⠀
Orzechy zalewamy wodą, a daktyle sokiem pomarańczowym i zostawiamy na 4 h lub całą noc. Orzechy odsączamy,następnie dodajemy sok z daktylami i ziarenka z laski wanilii (można dodać zamiast nich ekstrakt waniliowy) Całość miksujemy na gładki krem. Przed podaniem najlepiej schodzić krem w lodówce.
Sposób podania:
Pomarańcze wydrążamy, nakładamy do nich krem, następnie dekorujemy np. kawałkami pomarańczy lub listkami mięty. Można też posypać deser np. kakao.
2 glasses of soaked cashew nuts
Juice from 2-3 sweet oranges 🍊
3 soaked dates
A few grains of vanilla ⠀
Soak cashews in water and dates in orange juice. Leave them for 4 hours or all night. Drain the cashews and mix them with dates, juice and vanilla seeds. Cool before serving.
Krem pomarańczowy z nerkowców (wegański, bezglutenowy) Pyszny deser podany w pomarańczy, czyli wegański i bezglutenowy krem z nerkowców i daktyli. Kategorie: Deser Kuchnia: Bez mleka, Bezglutenowa, Wegańska Tagi: deser Czas przygotowania: 1 day Całkowity czas: 1 day Ilość porcji: 6 osób Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki- 2 szklanki namoczonych orzechów nerkowca
- 3 namoczone daktyle
- Sok z 2-3 słodkich pomarańczy
- Ziarenka wanilii ⠀
- Orzechy zalewamy wodą, a daktyle sokiem pomarańczowym i zostawiamy na 4 godziny lub całą noc.
- Orzechy odsączamy,następnie dodajemy sok z daktylami i ziarenka z laski wanilii (można dodać zamiast nich ekstrakt waniliowy) Całość miksujemy na gładki krem.
- Przed podaniem najlepiej schodzić krem w lodówce.