Krem jarzynowy z prażonym słonecznikiem

Krem jarzynowy z prażonym słonecznikiem
Zdjęcie - Krem jarzynowy z prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem jarzynowy z prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem jarzynowy z prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem jarzynowy z prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • 2 ząbki czosnku seler
  • 4 średnie ziemniaki
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • litr bulionu warzywnego
  • olej Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka śmietany
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią. Na początek podsmażyć pora, cebulę i czosnek. Następnie dodać pozostałe warzywa. Całość smażyć do lekkiego zarumienienia.


Do garnka wlać bulion i dodać do niego warzywa. Doprawić curry, kurkumą i gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem według uznania. Całość gotować do zmięknięcia warzyw. Dodać śmietanę. Na koniec całość zmiksować. Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Przed podaniem zupy posypać ją słonecznikiem i pokropić olejem kujawskim z czosnkiem i bazylią.



Przepis pochodzi z wszedobylskie.blogspot.com

Kategorie przepisów