Krem jaglany lawendowo - cytrynowy


Bardzo uniwersalny krem. Jest to dobry pomysł na śniadanie i na deser. Niestety nie miałam pod ręką żadnych świeżych sezonowych owoców, ale szczerze zachęcam do wykorzystania do jego dekoracji malin lub truskawek :)

Krem jaglany lawendowo - cytrynowy
/4 porcje/
100g kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka roślinnego (w zależności od preferencji konsystencji może być mniej lub więcej mleka)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka suszonej lawendy
6 świeżych daktyli
2 łyżki ksylitolu
do podania:
pokruszona beza
orzechy pekan
Kaszę jaglaną ugotować. Odstawić do wystudzenia.
Zblendować ją z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny, lawendą, oczyszczonymi z pestek daktylami i ksylitolem na gładki krem. Jeśli wolimy inną konsystencję, można dodać więcej/mniej mleka. Przełożyć do pucharków i wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami i orzechami pekan.